Reisgezelschap
Om naar uit te zien
najaar 2023?
Heerenreis naar Fort Eben-Emael
Lees alvast “Op zoek naar een fort”, een prachtig reisverhaal van Bob den Uyl over zijn zoektocht naar fort Eben-Emael. Uit Een uitzinnige liefde, 1986, pp 124-131.
lange baan
Oktoberfest
Uitstel, want:
 1. Naar Workum
 2. Nogal wat perikelen.
 3. Gewoonweg niet aan gedacht.
 4. Ardi is verhinderd wegens ingrijpende werkzaamheden.
 5. Uitputtende inventarisatie van het concept leert dat we naar Kleve (Kleef) gaan. Te elfder ure blijkt Jan Hein last te hebben van een gebroken enkel.
 6. Inweken. Het idee moet bezinken, en dan groeien.
 7. Rob en Jan Hein gingen op voorverkenning en deden voorstudies ».
De locatie
 • Het Duitsche Kleve (Kleef) is een puike stad voor de Oktoberfeste, en vooral: lekker dichtbij. Net over de grens bij Nijmegen.

De maatkostuums
 • In München houdt zich een onderneming op die zich toelegt op het maken van Lederhosen. Een kleermaker, dus. De zaak is gelieerd aan het befaamde HofBräuHaus.
Om op terug te kijken
Bezoek aan Timmerfabriek Groenewegen
za 14 januari 2023
Timmerfabriek Groenewegen sluit binnenkort haar deuren. Daarom op de valreep een bezoek aan dit industrieel erfgoed van Leidschendam. Na een authentieke timmerkoffie een verhelderende uiteenzetting over het proces van de vervaardiging van kozijnen, ramen, ruiten en deuren. Aanschouwelijke uitleg over de gebruikte machinerieën en gereedschappen. Afsluitend koffie met gebak.
Na afloop vlug naar Fratelli voor een diner.
Beelden »
Heerenreis naar Enkhuizen
za 12 en zo 13 oktober 2019
‘Enkhuizen,’ zei René een paar jaar geleden, ‘dat is stoom!’
Dus, op pad met de bus, met verse koffie en verse boterkoek aan boord. Bagage afleveren bij Hotel De Compagnie in Enkhuizen en de bus gratis parkeren bij de haven. Daar koffie op het Station. Met de boot naar Medemblik. Spoorslags naar Rumours voor een lunch met kroketten en ommeletten. Gauw terug naar het station voor een reis per stoomtram naar Hoorn. Onderweg poffertjes. Vanuit Hoorn met de NS-bus terug naar Enkhuizen. Hoogste tijd voor een borrel met bitterballen bij Restaurant Markerwaard. Om zeven uur aan tafel bij Restaurant Dubbel & Dwars. Nog één afzakkertje bij het hotel en dan knorren maar.
‘s Anderendaags wandelend naar het Zuiderzeemuseum, waar we de zus van Ben in vol ornaat ontmoetten. Dan met onze bus naar het Stoommachinemuseum bij Medemblik. Afsluitend een verlate lunch bij stadscafé Spijkerman in Purmerend.
Beelden »
Heerenreis naar Workum
za 20 en zo 21 oktober 2018
Verheffing van Workum was dit jaar was het doel van Reisgezelschap Vadsig. Geslaagd? Zeker: de bewoners spraken boekdelen.
Eerst een bezoek aan Meijer Motoren Museum in Sint Annaparochie. Daarna kijken en snuiven bij De Friese Brouwerij / Destilleerderij Us Heit in Bolsward, met oranjekoek. Inchecken bij Hotel Wymerts in Workum. We vereerden het Jopie Huisman Museum met een bezoek, en genoten van de extra expositie Efkes Thús. Hoogste tijd voor een borrel bij Folkerts op het plein in Workum. De dag sloten we af met een Surprise Tapas Diner bij Wymerts.
‘s Anderendaags een ochtendwandeling naar de haven van Workum. Dan op pad voor koffie met gebak bij De Vrouwe van Stavoren met zicht op de boten in het gelijknamige havenstadje. Vlug verder voor een rondleiding door het adembenemende Woudagemaal bij Lemmer. Als afsluiting van de reis en als voorbereiding op de terugweg een lunch bij Beachclub in Lemmer.
Beelden »
Filmpje van ons bezoek aan Meijer Motoren Museum
Heerenreis naar Haarlem
za 9 en zo 10 dec 2017
Reisgezelschap Vadsig zette dit weekeinde Haarlem op de kaart.
Lunchen bij Klein Parijs, dan de stadswandeling afgerond met bier bij Proeflokaal In den Uiver. Een tafel voor zeven in de Jopenkerk en wat afzakkers in café ’t Kantoor en dan gauw knorren bij Van der Valk.
‘s Anderendaags ochtendkoffie bij Theehuis Cruquius als opmaat naar een rondleiding door het besneeuwde Stoomgemaal Cruquius. Gauw terug naar het Theehuis voor de lunch en dan stapvoets naar huis.
Beelden »
Heerenreis naar Kampen, Eelde en Urk
za 26 en zo 27 nov 2016
Rookgenootschap Vadsig ging boodschappen doen bij De Eenhoorn in Kampen
Kistjes vol prachtsigaren van De Olifant worden gereed gemaakt voor vervoer. De leden van het genootschap selecteren een ruime keuze uit de exclusieve koffie, thee, chocolade en puike port.
Lunchen bij De Majesteit, dineren bij De Bottermarck in onze exclusieve Heerenkamer op het eerste verdiep en daarna knorren bij familiehotel Van Dijk.
‘s Anderendaags bekijkt het genootschap de puinhoopsgewijs uitgestalde ouwe meuk op de Internationale Oldtimerbeurs in Eelde.
Afsluitend treft het genootschap het nepeiland Urk met een bezoek. Beelden »
De Olifant in Kampen
za 12 en zo 13 december 2015
Het Rookgenootschap ging de voorraden aanvullen bij De Eenhoorn en bracht weer een bezoek aan Sigarenfabriek De Olifant tijdens de Smaakvolle Dagen in Kampen.
Gelukkig was Errol aanwezig om ons te wijzen op de nieuwste ontwikkelingen bij De Olifant.
Dineren bij De Bottermarck en overnachten bij familiehotel Van Dijk.
Pogingen om op bezoek te gaan bij de Sigarenfabrieken Hovens enVan der Donk strandden op het ontbreken van belangstelling van beide ondernemers. Bij Hovens was bovendien sprake van Limburgse incompetentie, dronkenschap en doorgefokte domheid. Beelden »
De Eenhoorn in Kampen
10 januari 2015
Het Genootschap bracht op 10 januari 2015 weer eens een bezoek aan sigarenwinkel De Eenhoorn in Kampen. Beelden »
Oost-Groningen
za 12 en zo 13 okto 2013
Het Reisgezelschap onderzocht een rafelrand van Nederland, daar waar de wereld is dichtgeplakt met oude kranten. Met bezoek aan bierbrouwerij Maallust en het monument van provinciale megalomanie: de Rode Rups van De Blauwe Stad. Beelden »
Gebruikte literatuur:
 • Oost-Groningen: de eeuwige periferie? [2012], Erwin H. Karel.
  Uitgewerkte versie van een lezing gehouden op 1 maart 2012 voor het Sociaal-Historisch Centrum Limburg te Maastricht. Lees het artikel (PDF) »
 • De graanrepubliek [1999], Frank Westerman.
 • Geef die mok eens door, Jet! [1968], Heere Heeresma.
  “Een vrolijk verhaal vol gruwel en geweld." Motto: "Most hom nog bruken of zel ik ’t kerset aandoun?”
De Olifant in Kampen
zaterdag 20 oktober 2012
Het Rookgenootschap ging de voorraden aanvullen bij De Eenhoorn en bracht meteen weer een bezoekje aan Sigarenfabriek De Olifant. Beelden »
Arcen
22 en 23 oktober 2011
Bezoek aan bierbrouwerij Hertog Jan en aangrenzend dranklokaal. Dineren en knorren (met onverwacht wekalarm on 6:00 uur) in hotel De Maasparel.
De volgende ochtend naar De Paleistuinen en Graanbranderij De IJsvogel. Op weg terug langs de oorlogsgraven bij Groesbeek en een beklimming van De Duivelsberg vanuit het Filosofendal bij Beek bij Nijmegen. Beelden »
Kampen
28 en 29 november 2009
Bezoek aan Sigarenfabriek De Olifant. Priviérondleiding en kennismaking met Errol. Beelden »